Najlepšie slovenské reštaurácie a kuchári podľa Gurmán Award 2022

najlepšie slovenské reštaurácie

Najlepšie slovenské reštaurácie a kuchári podľa Gurmán Award 2022

Najlepšie slovenské reštaurácie – Na slávnostnom večeri Gurmán Award v Bratislave sa v nedeľu 1. mája odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré vyhodnocuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi. Už 17 rokov patrí udeľovanie zlatých vidličiek (niečo ako hviezdy Michelin) pre najlepšie reštaurácie a kuchárov na Slovensku medzi prestížne ocenenie.

„Po devastačnom korona období sa len veľmi pomaly spamätáva celý cestovný ruch a gastrosektor. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli opäť bedeker vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“ povedal nám vydavateľ Gurmána na Slovensku Radoslav Nackin.

V hodnotení nastalo pomerne veľa zmien, viaceré reštaurácie si polepšili, niektoré, naopak, predtým stálice, svojou úrovňou klesli. „Treba však zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Bohužiaľ, najlepších je ich stále len 65, čo je vskutku málo,“ dopĺňa Radoslav Nackin.

Najlepšie slovenské reštaurácie – Gašperov mlyn s tromi vidličkami 

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov určili, že Gašperov mlyn v Batizovciach dostal ako druhá slovenská reštaurácia 3 Zlaté vidličky a UFO watch.taste.groove si ich udržalo. Šéfkuchár Jozef Breza z Gašperovho mlyna sa stal Kuchárom roka. Cenu Hospitality AWARD si odniesol Kempinski High Tatras a someliérom roka je Martin Pristáš z Hotela Elizabeth Trenčín. Grand Prix za celoživotné dielo dostal Marek Ort. Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky. Dve dostalo Doma u nás Gaba Kocáka a po jednej Au Café, kde šéfuje Mário Žužič, a BAROZA bistro pod vedením Petra Slačku.

Najviac bodov v Bratislave získalo UFO watch.taste.groove, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval Marián Filo s Chateau Čereňany už desiaty rok za sebou, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant v Žiline. V Prešovskom a Košickom kraji je novým lídrom dvojvidličková Doma u nás Gaba Kocáka.

Najlepšou novootvorenou reštauráciou sa stala DA Andrea, bratislavský finedining koncept talianskej reštaurácie Andrea Enu. Najobšírnejšiu vínnu kartu majú v Au Café, najlepšie ohodnotená kuchyňa je v Gašperovom mlyne, UFO watch.taste.groove, Doma u nás, IASAI a v Mlyne 108. Servis v Chateau Čereňany, Gašperov mlyn a Šimák zámok Pezinok. Ambient vám najkrajší poskytnú Kempinski, UFO watch.taste.groove, Chateau Čereňany a Slávia Košice.

Hodnotilo sa už druhý rok po novom 

Tento rok okrem hodnotenia odborníkov je aj novinka – Gurmán na Slovensku je aj online, a tak sa do hodnotení môžu zapojiť aj samotní gurmáni. Už druhý rok sa reštaurácie hodnotia po novom. Môžu dostať body v štyroch sekciách, v každej po 10 menších kritérií. Maximálny počet bodov je 100. Najviac mohli dostať, samozrejme, za kuchyňu a najmenej ovplyvnilo hodnotenie Ambient.

Reštauráciám po novom udeľujeme maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách:

  • Kuchyňa    50 bodov
  • Servis      20 bodov
  • Vínna karta 20 bodov
  • Ambient    10 bodov

Zaradenie medzi reštaurácie s ocenením Zlatej vidličky bolo podmienené získaním tohto počtu bodov od odborných hodnotiteľov a urobenie online auditu.

  • 3 Zlaté vidličky    95 – 100 bodov
  • 2 Zlaté vidličky    90 – 94  bodov
  • 1 Zlatá vidlička    85 – 89  bodov

Hlavnými partnermi Gurmán Award sú spoločnosti Zlatý Bažant, BidFood, foodpanda, Fatra, Ebenica, Gurmán na Slovensku. Podľa ich vyjadrení si vážia každého kuchára, manažéra, majiteľa, ktorí v neľahkých časoch ostatné dva roky dokázali svoje reštaurácie, bistrá nielen udržať pri živote, ale ich mať na takej úrovni, že si dnes odniesli ocenenie. Veria v kvalitnú gastronómiu, služby s ňou spojené a boli hrdí, že mohli podporiť jedinečný projekt, akým je Gurmán Award.

„Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, iba málo z nich, to sú tie so Zlatou vidličkou, ponúkajú vo všetkých smeroch to naj, naj. Ale je jasné, že väčšinou sa idete najesť do týchto najlepších reštaurácií, lebo vám nesmierne chutí práve štýl varenia šéfkuchára, alebo celkový koncept jedál, a práve to je rozhodujúce. Nie každá reštaurácia je zariadená luxusne, trendy začínajú mať bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, v ktorých vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte. Pozitívne promo potrebujú. Dobrú chuť vám želám pri ochutnávaní tých najlepších reštaurácií Slovenska,“ uzatvára Radoslav Nackin.

10 Najlepších reštaurácií Slovenska v troch kategóriách

Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2022 vyhlasovanom a udeľovanom bedekrom Gurmán na Slovensku podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a gurmánskej verejnosti. Relevantné hodnotenia do Apríla 2022.

Prémiová reštaurácia roka – 10 Best premium restaurants

  1. Gašperov Mlyn Batizovce – 96 bodov  (49/19/18/10)
  2. UFO  watch.taste.groove Bratislava – 95 bodov (48/19/18/10)
  3. Mlyn 108, Modra – 92 bodov (46/18/18/10)
  4. Albrecht restaurant Bratislava – 90 bodov (45/18/18/9)
  5. Afrodita Čereňany – 90 bodov (43/19/18/10)
  6. Doma u Nás Poprad – 90 bodov (47/17/17/9)
  7. Irin Bratislava – 89 bodov (48/ 16/17/8)
  8. Reštaurácia Slávia Košice – 87 bodov (44/17/17/9)
  9. Au Café Bratislava – 85 bodov (43/16/19/7)
  10. Bistro Baroza Bratislava – 85 bodov (44/17/17/7)

Tématická reštaurácia roka – 10 Best thematic restaurants

  1. Iasai  sushi bar Bratislava – 88 bodov (48/16/16/8)
  2. Wabi sabi Bratislava – 87 bodov (45/17/17/8)
  3. Villa Rosa Dunajská Streda – 85 bodov (43/17/16/8)
  4. Ohnisko Košice – 83 bodov (46/15/15/7)
  5. Carnevalle – Meat restaurant & bar Bratislava – 83 bodov (44/16/17/6)
  6. Pivovar ERB  Banská Štiavnica – 83 bodov (43/16/17/)
  7. Pivnica u zlatej husi Slovenský Grob – 82 bodov (42/16/16/8)
  8. Zylinder café & restaurant Bratislava – 81 bodov (42/16/16/7)
  9. Villa Regia Košice – 81 bodov (42/17/15/7)
  10. Satori Nitra – 79 bodov (41/16/15/7)

najlepšie slovenské reštaurácie

Tematickou reštauráciou sa stala IASAI (foto: Gurmán na Slovensku)

Hotelová reštaurácia roka – 10 Best Hotel restaurants           

  1. Reštaurácia   Palffy –  Šimák Zámok Pezinok – 88 bodov (46/17/16/9)
  2. Grand Hotel Kempinski High Tatras – 86 bodov (43/17/17/9)
  3. Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica – 85 bodov (43/17/16/9)
  4. Chateau Amade – 85 bodov (42/17/17/9)
  5. River Bank restaurant – Hotel Kempinski Bratislava – 84 bodov (45/15/16/8)
  6. Reštaurácia Belene – Hotel Chateau Gbeľany Gbeľany – 83 bodov (43/ 16/16/8)
  7. Lovecký zámoček Antonstal Nemšová – 82 bodov (43/16/15/8)
  8. Hotel Zlatý kľúčik Nitra – 81 bodov (41/16/16/8)
  9. Reštaurácia Regnum –  Art Hotel Kaštie Tomašov – 80 bodov (40/16/15/9)
  10. Reštaurácia Poézia –  Hotel Hviezdoslav Kežmarok – 79 bodov (40/16/15/8)

najlepšie slovenské reštaurácieTím Zámok Šimák Pezinok – preberajú cenu za najlepšiu hotelovú reštauráciu roka (foto: Gurmán na Slovensku)

Ebenica 20 Best Chefs

Hlasovalo 54  hodnotiteľov a šéfkuchárov z celého Slovenska

  1. Jozef Breza – Gašperov Mlyn, Batizovce – 32 bodov
  2. Martin Novák – Šimák Zámok Pezinok – 28 bodov
  3. Jozef Masarovič – UFO, Bratislava – 26 bodov
  4. Lukáš Hesko – IRIN, Bratislava – 25 bodov
  5. Gabriel Kocák – Doma u nás, Poprad – 22 bodov
  6. Peter Slačka – Baroza bistro, Bratislava – 20 bodov
  7. Martin Miklošík – BISTRONOMY, Bratislava – 16 bodov
  8. Juraj Hruška – Slávia, Košice – 13 bodov
  9. Michael Thyri – OhniskO, Košice – 13 bodov
  10. Michal Takács – Iasai, Bratislava – 12 bodov
  11. Marián Filo – Chateau Čereňany – 12 bodov
  12. Mirosla Zámiška – Kempinsky High Tatras – 12 bodov
  13. Imro Bindics  – Villa Regia, Dunajská Streda – 11 bodov
  14. Peter Ďurčo – TOP restaurant, Žilina – 10 bodov
  15. Zdenko Kramarčík – Chateau Gbeľany – 9 bodov
  16. Andrea Ena – DA Andrea, Bratislava  – 9 bodov
  17. Erik Volko – Bistro Chef, Zvolen – 8 bodov
  18. Eva Polomská  – SOTTO ristorate, Spišská Nová Ves – 6 bodov
  19. Gabriel Uher – Carnevalle, Bratislava – 6 bodov
  20. Jakub Bíro – Chez Balzac, Bratislava – 4 body

Nové udelené Zlaté vidličky 2022

3 Zlaté vidličky

  • Gašperov Mlyn, Batizovce 

2 Zlaté vidličky

  • Doma u nás, Poprad                    

1 Zlatá Vidlička

  • Au Café, Bratislava
  • Baroza Bistro, Bratislava 

ZDROJ: Menučka Magazín

 

Viac článkov na našom blogu